Zájazd včelárov na Veľtrh Záhradkár a Včelár 2022

Zájazd včelárov na Veľtrh  Záhradkár a  Včelár 2022
Výstava
Zájazd, exkurzia

Zájazd včelárov na Veľtrh Záhradkár a Včelár 2022 do Trenčína sa konal v sobotu 23.04.2022. Opäť sa otvorilo až po troch rokoch výstavisko Expo Center Trenčín ,v ktorom bol Veľtrh Záhradkár a Včelár 2022 venovaný oslave krásneho jubilea prof. Ivan Hričovského. Jubilant prof. Ivan Hričovský (významný slovenský pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba, odborník v odbore ovocinárstvo a záhradníctvo), ktorý oslávil 90. narodeniny slávnostne otvoril 26. ročník známeho a obľúbeného veľtrhu.

Súbežne so záhradkárskym veľtrhom prebiehala už tradične výstava VČELÁR, ktorá vďaka úzkej spolupráci organizátorov so Slovenským zväzom včelárov priniesla návštevníkom prehľad v sortimente včelárskych potrieb a včelích produktov, cenné skúsenosti a nové poznatky prostredníctvom odborných prednášok.

Slovenský zväz včelárov pripravil pre návštevníkov zaujímavý program ako vyhodnotenie súťaže MEDOVINKA ROKA 2022, verejnú atraktívnu degustáciu medoviny (79 vzoriek), ochutnávku včelích produktov, odborné prednášky a poradenstvo pre včelárov.

Celkové vyhodnotenie a udeľovanie cien sa uskutočnilo práve v deň nášho zájazdu dňa 23.4.2022 o 10:00 v rámci výstavy Včelár na výstavisku v Trenčíne.

Šampiónom súťaže sa stal:

Dominik Litvák, Melek, vzorka č.6, medovina tradičná 2020

Tradičná medovina

1. miesto v kategórií tradičná medovina: Ján Hrubša,
2. miesto v kategórií tradičná medovina: MUDr. Ján Lužica,
3. miesto v kategórií tradičná medovina: Filip Štefanka, PhDr.

Ochutená medovina

1. miesto v kategórií ochutená medovina: Róbert Hustý, st.
2. miesto v kategórií ochutená medovina: Tibor Kolesár, Mgr.
3. miesto v kategórií ochutená medovina: Štefan Bindas ml.

Víťazi, ktorí sa zúčastnili XIII. ročníka Medovinka Roka 2022 ale aj ostatní súťažiaci venovali vzorky svojich medoví na Verejnú degustáciu, ktorá sa uskutočnila v dňoch 22.-23.4.2022 .

Po udelení cien sa začínal Kultúrny a vzdelávací program Včela pre včelárov v pavilóne č.1. spojený s nasledovnými prednáškami:

09,30 hod - Súčasna situácia v SZV - Ing. M. Rusnák
10,00 hod - Choroby včiel /hniloba a mor vč. plodu/ - Ing. Róbert Chlebo PhD.
11,30 hod - Všeobecné včelárstvo - Ing. J. Kopernický CSc.
13,00 hod - Všeobecné včelárstvo /Chov matiek/ - Vl. Sokol
14,30 hod - Všeobecné včelárstvo /Varoáza/ - Ing. P. Filo

Nášho zájazdu sa zúčastnilo celkom 91 včelárov z našej včelárskej organizácie – OZ SVSJČ. Jeden autobus pod vedením predsedu SVSJČ Miroslava Nováka prišiel do Trenčína na výstavisko Expocenter v počte 46 účastníkov o niečo skôr ako druhý autobus pod vedením Ing. Beatrix Franekovej v počte 45 účastníkov.

Po dlhej dobe najmä pandémickej situácií s Covidom sme sa konečne tešili, že je opäť otvorená výstava Včelár - Záhradkár 2022, a boli sme radi, že nám prialo aj opäť pekné slnečné počasie. Všetci naši účastníci zájazdu, ktorí sa zaujímajú nielen o včeličky, ale aj o pestovanie zeleniny, ovocia, byliniek i kvetiniek sa mohli v Trenčíne na veľtrhu Záhradkár - Včelár 2022 zo svojho nákupu mohli tešiť, zúčastniť sa verejnej degustácie medovín a stretnúť sa aj s mnohými priateľmi, ktorí do Trenčína v tento deň radi zavítali.

O rok sa tešíme opäť zas.